Iets aan je interieur veranderen of verbouwen, we doen het allemaal wel een keertje in ons leven. Ook koningin Maxima en koning Willem-Alexander doen het. Alleen hangt er bij hen ook een stevig prijskaartje aan vast.

En dat is niet de schuld van de koning en koningin zelf. Het paleis was in zo’n slechte staat dat er heel wat verbouwingswerken nodig waren om het paleis in orde te krijgen. Maar hoe komt het toch dat het paleis in zo’n slechte staat was?

Dat is dan weer de schuld van Prinses Beatrix. Zij huiverde ervan om bouwvakkers over de vloer te krijgen. Toen zij haar introk nam in het Paleis werden alleen de hoogst noodzakelijke werken uitgevoerd.

Hare Majesteit de Koningin is al jaren zeer terughoudend als het gaat om onderhoud of aanpassingen aan Paleis Huis Ten Bosch. Er is in 30 jaar amper iets veranderd aan het huis en de verbouwingen toen werden geschat op zo’n 35 miljoen euro, schrijft Weekend.

35 miljoen euro, dat is al heel wat. Dat geld zou onder andere nodig zijn omdat de systemen voor verwarming, luchtcirculatie en bekabeling erg verouderd waren. Maar er was ook sprake van asbest en dat maakte het pand in slechtere staat dan eerst gedacht.

De rekening bleef niet beperkt tot die 35 miljoen euro en al snel liepen de kosten op tot zo’n 63.1 miljoen euro. Want ze waren er in diverse zalen nog scheurvorming en vervuiling, vocht-en waterschade, slijtage aan kleden en gordijnen en schade aan schilderwerk merkbaar.

En ook daar bleef het niet bij. Hoe meer men het paleis rond keek hoe meer men zag dat het paleis zich in ontzettend slechte staat bevond. Men kon er niet langer omheen en er moest ingegrepen worden.

Sinds 2015 zijn ze gestart met de verbouwingen en het voorziene einde is voor de zomer van 2023. Dan worden Maxima’s gordijnen opgehangen, de gordijnen waar ze al zo lang van droomde.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van Showbizzsite.nl