Het is bijna niet te geloven dat het op 30 april alweer tien jaar geleden is dat koning Willem-Alexander de troon besteeg. Toenmalig koningin Beatrix had het volste vertrouwen in haar zoon en vond het de ideale timing om de kroon uit handen te geven.
Al die tijd kon Willem-Alexander rekenen op de volledige steun van zijn vrouw Maxima. Zij werd koningin van Nederland en vulde Willem-Alexander op alle mogelijke vlakken goed aan.
Nadat zijn taak als koning van start was gegaan begon het kersverse koningspaar aan een voorstelronde aan de buitenlandse royals en in Nederland.
Zijn eerste jaar als koning leek een huis triomftocht voor Willem-Alexander te zijn, schrijft Story. Maar al heel snel doken heel wat verschillende problemen op.
Zo werd het inkomen van het koningshuis opnieuw een discussie en vond het grote deel van de bevolking dat de koning en koningin net zoals iedereen dat ook zij belastingen moesten betalen.
Maar er waren ook discussies over andere zaken, zoals de beveiliging van de aangeschafte vakantievilla in Griekenland. Dat werd door de Nederlandse staat betaald. En ook dat vond Nederland niet kunnen.
Dat Willem-Alexander en Maxima ook nog eens op vakantie gingen in het midden van corona, terwijl iedereen thuis moest blijven, was de druppel voor velen.
De populariteit van de koning zakte zienderogen en het was de taak van Maxima om het Nederlandse volk toch een beetje welgezind te houden.
En de kritiek voor het koningshuis lijkt maar niet op te houden. Ook het feit dat het koningspaar onderdak bood aan 32 Oekraïense vluchtelingen, kon op maar weinig begrip rekenen. Ze kregen onderdak op het landgoed gelegen Kasteel Het Oude Loo. Een plek die normaal enkele maanden per jaar open is, maar nu gesloten bleef.
Maar gelukkig was het niet alleen maar kommer en kwel en waren het niet alleen negatieve reacties. De koning heeft heus ook heel wat goede dingen gedaan.
Dat hij minder afstandelijk was dan zijn moeder en meer fantasie had dan zijn moeder tijdens zijn eerste kersttoespraak, dat vonden de Nederlanders ontzettend positief. Dat hij ook positieve elementen deelde met het volk, zette ook meteen heel wat mensen aan het denken.
Dat de koning en de koningin meeleven met de verhalen en drama’s die hun bevolking weten te treffen, wekt veel sympathie op. Net zoals de excuses die ze op televisie aanboden rond hun reis naar Griekenland. Daarin klonken de woorden: “We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar”.
En zo zie je maar, iedereen maakt wel eens fouten, en bij niet iedereen loopt altijd alles op wieltjes. Ook bij de koning en de koningin niet.