De Oranje’s en Oostenrijk; het is een beetje zoals Jip en Janneke. Het Nederlandse koningshuis vertoeft bijzonder graag in Oostenrijk, en niet alleen voor de skireisjes.

De goeie band tussen beide landen gaat al een heel eind terug in de geschiedenis, lezen we in magazine Weekend. In 1962 bracht koningin Juliana een staatsbezoek aan het land, vergezeld door Bernhard, Beatrix en Irene. De koningin heeft zich toen enorm vermaakt.

Begin deze zomer bracht ook het huidige koningspaar een officieel staatsbezoek aan Oostenrijk. Willem-Alexander had tijdens het staatsbanket alleen maar lovende woorden voor de gastvrijheid waarmee de koninklijke familie altijd verwelkomd wordt.

De liefde voor Oostenrijk gaat echter nog verder. Het koninklijke gezin spendeert er haar skivakanties en gaat er vaak op bezoek bij de broer van Máxima, die in Wenen woont.

Tot slot is de koning ook sterk onder de indruk van de bombastische architectuur van de stad en de sociale woningbouw van de laatste honderd jaar. “Daar kunnen we echt van leren”, zo staat te lezen in Weekend.