Vrouwen en de overgang, het lijkt een ongelooflijk taboe, maar het is nochtans iets heel normaal. Toch willen weinig vrouwen er openlijk over praten en verzwijgen ze het liever naar anderen toe.

Ook Isa Hoes zit in de overgang. Zij wil het onderwerp uit de taboesfeer krijgen en schrijft er dan ook volop over samen met haar goede vriendin Medina Schuurman.

Isa herinnert het zich nog als de dag van gisteren, hoe de eerste klachten begonnen. “Het ging alle kanten op. Van somberheid en hartkloppingen tot ’s nachts urenlang wakker liggen. Volgens mijn huisarts was het stress en ik dacht zelf dat het onverwerkte emoties waren.”

Isa werd ontoerekeningsvatbaar en weet nog goed hoe ze op bepaalde momenten ineens uit elkaar kon knallen.

“Dan kreeg mijn dochter een snauw en had ik meteen spijt. Je voelt je op zo’n moment dader en slachtoffer tegelijk. Omdat er misschien een taboe op de overgang ligt, ben je misschien geneigd jezelf terug te trekken als je klachten krijgt en dan kun je jezelf kwijtraken. Sommige vrouwen raken zelfs in een depressie, terwijl dat echt te voorkomen is. Wees daarom lief voor jezelf en voor andere vrouwen.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van Showbizzsite.nl

Door Lisa Paulussen

Lisa Paulussen studeerde communicatie en ging nadien aan de slag als journaliste voor Showbizzsite.nl. Zij heeft een voorkeur voor het shownieuws uit Nederland en woont regelmatig premières en concerten van artiesten bij. André Hazes, Guus Meeuwis en Marco Schuitmaker knallen regelmatig door haar oren.