Het is écht niet normaal dat dit weekend in Zandvoort tienduizenden mensen bij elkaar staan om naar de F1 te kijken terwijl heel wat voorstellingen niet door mogen gaan.

Verschillende artiesten lieten via hun sociale media verstaan dat zij er niets van begrijpen. “In de culturele en creatieve sector hebben we vanaf het begin de corona-pandemie serieus genomen. We namen onze verantwoordelijkheid. Direct na de eerste persconferentie van 21 maanden geleden sloten de zalen en gebouwen. Wat volgde was een harmonica beleid waardoor we heen en weer werden geslingerd tussen een beetje open, opgehoogde capaciteiten, fieldlabs en totale sluitingen. De uiterst secure veiligheidsprogramma’s en schoonmaakprocedures voor en achter de schermen maakt de cultuurevents- en gebouwen tot veiligste in samenleving. Maar alle inspanningen zijn veronachtzaamd. Uitkomsten van Fieldlabs zijn terzijde geschoven. Geluiden vanuit het publiek, makers, instellingen en betrokkenen worden genegeerd. Denk aan de actie Unmute Us! waarbij 70.000 demonstranten zich aansloten. De regering dicteert beleid vanuit een papieren realiteit met een gebrek aan kennis en een empathie”, laten de cultuursector ons weten.

“Dit weekend rond de Formule 1 ontploft het beleid in het gezicht van Hugo de Jonge. Maar ‘de man van de dvd’ durft te beweren dat de regels voor iedereen gelijk zijn. Terwijl wij beter weten. Daarom is het tijd voor een signaal. Niet tégen de Formule 1 maar vóór de cultuur. Geen klaagzang, maar een positieve boodschap met een randje. Alleen als we samen de schouders eronder zetten kunnen we impact maken. Dit is wat we gaan doen en waar we jullie hulp voor nodig hebben.”

Hoe voert de sector dan wel actie? Er zullen gedurende de dag foto’s verschijnen op de socials van #volgasvoorcultuur (Instagram, Facebook en Twitter). De cultuur MOET viral gaan. Heel Nederland zal naar ons kijken en de wereld kijkt mee.”

En hopelijk gebruiken de politici dan snel hun verstand.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van Showbizzsite.nl