10 jaar met ups and downs

Op 30 april 2013 werd toenmalig prins Willem-Alexander gekroond tot koning van Nederland. Dat is nu tien jaar geleden en tien jaar koning Willem-Alexander dat vraagt om een groot feest.

Iedereen herinnert het zich nog als de dag van gisteren waarop Willem-Alexander de volgende woorden uitsprak: “Iedere koning geeft een eigen invulling aan het ambt. Hij is een andere persoon, in een andere tijd. Het koningschap is niet statisch”, citeert Party.

Maar ondanks dat de kroning van de koning een heugelijke gebeurtenis was, hing er ook een geladen sfeer over de kroning. De broer van Willlem-Alexander, Friso, lag in een coma na een skiongeluk.

Door de kroning van Willem-Alexander kreeg Nederland ook een nieuwe koningin en dat was niemand minder dan de populaire Maxima. Ook zij werd net als haar man jarenlang op handen gedragen.

Gedurende de tien jaren dat de zoon van Beatrix koning was, heeft hij heel wat mooie en minder mooie momenten gekend. Zo vierde hij in 2017 zijn verjaardag met 150 landgenoten die net als hij op dezelfde dag jarig zijn.

Maar er was ook het overlijden van de vader van Maxima en de zus van Maxima. Het gezin kende heel wat mooie momenten, maar dus ook minder mooie.

En de koning kende ook een dieptepunt, want hij bleef niet zo populair zoals in het begin. In 2020, ten midden van corona maakte het koningspaar een grote fout door naar Griekenland op reis te gaan. En dat terwijl alle Nederlanders gedwongen werden om thuis te blijven.

Dat de Nederlanders zo ontgoocheld waren, daar schrok Willem-Alexander enorm van en het koppel besloot om meteen terug te keren naar Nederland en via een videoboodschap hun excuses aan te bieden aan de bevolking.

Maar het was de voorbije jaren niet allemaal negatief. Op 2 februari 2022 waren Maxima en Willem-Alexander twintig jaar getrouwd. Al twintig jaar lang vormen de twee een ijzersterk duo.

Maar nu staat alles dus in het teken van die tien jaar koningsschap, en daar blikt ook Willem-Alexander al even op terug.

“Het is voorbij gevlogen. Met veel hoogtepunten, maar ook veel dieptepunten. Als je kijkt naar de hoogtepunten denk ik aan sport, maar ook aan 75 jaar bevrijding en mooie bezoeken. Maar er was ook MH17, corona en het overlijden van mijn broer. Het is geen moment saai geweest in de afgelopen tien jaar.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van Showbizzsite.nl