Voor één keer werd de koninklijke grafkelder onder De Nieuwe Kerk in Delft opengesteld voor een select gezelschap. Daar werden de laatste maanden heel wat verbouwingen uitgevoerd en werd het nieuwe veelbesproken gedeelte van de kelder onthuld.

In die kelder zullen vierentwintig Oranjes hun laatste rustplaats moeten gaan vinden. Maar daarvoor moest wel de eeuwige rust van enkele duizenden Delftenaren worden ‘verstoord’, schrijft Story.

De mensen die reeds onder de kerk waren begraven moesten dus plaats ruimen voor de Oranjes, omdat de ‘oude’ grafkelder op één plaats na volledig vol is.

Er moest dus een nieuwe plaats voor een nieuwe grafkelder worden gezocht en die werd ook gevonden. Slechts één deur scheidt de oude grafkelder van de nieuwe en dat allemaal dankzij de verbouwingen die zo’n 4 miljoen euro hebben gekost.

Dat maakt het voor prinses Beatrix een stuk makkelijker om op speciale dagen van het jaar nog eens het graf van haar grote liefde Claus te bezoeken of dat van haar ouders.

Maar niet iedereen van de familie kan zomaar in de grafkelder komen te liggen. In enkele gevallen moet koning Willem-Alexander nog zijn toestemming geven. Dat geldt onder andere voor prinses Mabel, die een formeel verzoek zal moeten indienen.

Dat de verbouwingen zo’n 4 miljoen euro zouden kosten, dat was niet voorzien. Oorspronkelijk was 2miljoen euro voorzien. Maar dankzij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd dat bedrag bijna verdubbeld.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van Showbizzsite.nl