En daar kwamen schrijnende verhalen uit voort

Vorig jaar gaf koning Willem-Alexander de opdracht tot een onderzoek naar het eventuele slavernijverleden van de Oranjes. Dat was een taak die op de schouders van Gert Oostindie terechtkwam.

In zijn boek beschreef Gert eerder al over het koloniale verleden van de familie en dat de voorouders van Willem-Alexander hoogst waarschijnlijk zelf slaven hadden en ook betrokken waren bij slavenhandel.

En dus werd de koning aangeraden om ook rond recentere gebeurtenissen een onderzoek te starten. Er werden immers in Bloemendaal Nederlandse jonge meisjes als slaven behandeld die kleren voor het Koninklijk Huis moeste naaien, schrijft Story.

Negentien vrouw meldden zich bij de rechter in Haarlem met een eis tot schadevergoeding van het klooster. In dat klooster werden de vrouwen als jonge meisjes opgesloten en daarvoor eisen ze dus nu een schadevergoeding.

Één van die meisjes is Joke De Smit, nu 76 jaar. Joke werd door haar stiefvader s*ksueel misbruikt en hij belandde daardoor in de cel. Daardoor moest Joke naar de nonnen, wat het begin van heel wat miserie betekende.

“Ik ben niet bang voor de hel, want ik heb er al ingezeten”, vertelde Joke in de rechtbank. En dat zijn toch wel harde woorden om te horen.

Terwijl enkele nonnen nu beweren dat het nooit zo erg kan geweest zijn in het klooster, omschrijven de slachtoffers het als een jeugdgevangenis.

Of de vrouwen ook wel degelijk en schadevergoeding krijgen dat valt nog af te wachten tot mei. In afwachting is het voor de koning misschien een goed idee dat hij iets van zich laat horen als hij wel degelijk zo bekommert is om de situatie als hij beweert.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van Showbizzsite.nl